Rīgas Motormuzejs

Programmas „Latvijas Skolas Soma” ietvaros 2020. gada 2. oktobrī  7.b  klases skolēni apmeklēja Rīgas Motormuzeju – lielāko un modernāko seno spēkratu muzeju Baltijas valstīs. Seno spēkratu ekspozīcija veidota kā aizraujošs stāsts par ievērojamākajām personībām un auto industrijas attīstības notikumiem. Muzejs ne tikai vāc, saglabā, pēta, restaurē un popularizē senos spēkratus, bet ir arī radoša vieta, kur mācīties un iegūt informāciju.

               Vizītes laikā skolēni piedalījās ‘’VĒJA ENERĢIJAS’’ tehniski radošās darbnīcas nodarbībās fizikas virzienā .Nodarbību laikā  dalībnieki tika iepazīstināti,  kas ir vējš un kā vēja enerģiju iespējams izmantot. Dalībnieki uzzināja  arī to, kā ar vēja palīdzību var ražot elektroenerģiju, kā ir attīstījušies vēja ģeneratori un cik daudz elektroenerģijas šādi tiek saražots Latvijā. Nodarbības praktiskajā daļā dalībnieki, ņemot vērā iegūtās zināšanas par spārnu īpašībām un dažādiem faktoriem, kas tos ietekmē, izgatavoja spārnus vēja ģeneratoram, ko komandu sacensībās izmēģināja pie mākslīgā vēja.

               Skolēni apskatīja  pasaules autobūves pirmsākuma eksponātus , tai skaitā, pirmo pasaules auto – Benz Patent Motorwagen, unikālus  Kremļa limuzīnus, leģendārus sacīkšu auto, mūsdienu auto zīmolu „vectētiņi”, padomju auto nostalģiju piemērus , kā arī Latvijas autobūves vēstures lepnumus . Kopumā skolēniem bija iespēja redzēt vairāk kā 100 senus spēkratus  – katru ar savu īpašo stāstu, kas  bija ilustrēts ar interaktīviem ekrāniem, video stāstiem, virtuālo realitāti un citām modernām tehnoloģijām.

                                                             Sagatavoja  Irina Mamikina